Klađenje prije utakmice vs. klađenje uživo: Što je bolje?

Home » Klađenje prije utakmice vs. klađenje uživo: Što je bolje?

Online klađenje daje vam danas priliku slagati listiće na dva različita načina. Prva opcija je uplata prije početka utakmica pa zatim iščekivanje hoće li vaša prognoza rezultirati dobitkom. Druga mogućnost je klađenje uživo, budući da sportske kladionice uživo nude odigravanje listića za vrijeme odvijanja neke utakmice. Različiti igrači imaju različitu filozofiju klađenja. Jedni preferiraju ono što nudi kladionica uživo, jer smatraju da je puno lakše pogoditi prognozu dok gledate što se događa na terenu. Drugi misle da je bolje kladiti se prije nego akcija počne, jer tada su kvote stabilne, a bookmakeri manje oprezni.

Ta dilema je i glavna tema ove naše analize. Naime, sportske kladionice uživo nude oklade na gotovo sve utakmice koje su u njihovoj ponudi. Na vama je odlučiti hoćete li uplatiti prognozu prije početka ili za vrijeme odigravanja sportskog događaja.

I jedno i drugo ima svoje prednosti, ali i nedostatke. Zato donosimo pregled svega što ide uz oklade prije početka utakmice, kao i uz one uživo. Otkrit ćemo vam i kako maksimizirati svoje izglede za dolazak do zarade, na temelju trenutka u kojem uplaćujete svoj listić.

Što je klađenje prije utakmice?

Definicija klađenja prije utakmice je jednostavna. Vi uplaćujete listić prije nego sudac označi početak nekog sportskog događaja. Kasnije pratite tijek dvoboja i nadate se da će se vaša prognoza obistiniti.

“Pre-match” klađenje je drugi naziv za ovaj tip slaganja listića, na što ćete češće naići ako čitate strateške savjete iskusnih igrača na engleskom jeziku.

Analiza strategije za klađenje

Igrači koji uplaćuju listiće prije početka utakmice imaju nekoliko opcija kako složiti svoju prognozu. Uvijek mogu odigrati pojedinačnu okladu, samo na jedan sportski događaj. Naravno, kvota bi u tom slučaju trebala biti barem 1,70, kako bi se sve to dugoročno isplatilo. Tu je i akumulator, odnosno slaganje kombinacijskog listića. Na njemu može biti od 2 do 40 parova, s tim da s brojem povezanih događaja padaju vaši izgledi da ćete se dokopati dobitka.

Treća opcija su sistemski listići. Oni vam daju šansu da dođete do dobitka unatoč eventualnom promašaju. Postoje različiti popularni sistemi, poput 2 od 4, 3 od 4 i 4 od 5. Na takav listić možete staviti i fiksni dio, onaj koji morate pogoditi. Varijabilni dio može vam pak donijeti isplatu uz jedan ili više promašaja, ovisno o tipu sistema kojeg ste odigrali.

Nakon što odaberete svoje parove i tip listića, na vama je još odrediti ulog i finalizirati svoju uplatu. Kasnije imate priliku pratiti ishod listića unutar svog online računa, tamo gdje je pregled odigranih oklada. A ako se približite dobitku i dogurate do posljednjeg para, domaći priređivači sportskog klađenja nude vam cash out. Njime možete ranije isplatiti vaš dobitak.

Prednosti klađenja prije utakmice

Klađenje prije početka utakmica ima svoje prednosti. Zato ga još uvijek prakticira glavnina igrača. Radi se o najjednostavnijem tipu slaganja listića. Na vama je samo poklikati parove i odrediti ulog. Nema ni žurbe ni stresa dok odigravate svoju kombinaciju.

Osim spomenutih pozitivnih strana “pre-match” klađenja, postoji još nekoliko pogodnosti koje idu uz ovakvu filozofiju igre:

 1. Širok raspon mogućnosti za klađenje – prije početka u pravilu je pred vama više opcija za igru na svakoj utakmici. Radi se o stotinama opcija koje kreću od hendikepa i oba tima daju gol, a nastavljaju se okladama na kornere, kartone i učinak igrača. Što se pak manje popularnih sportova tiče, definitivno je puno bolja razrada oklada prije nego dvoboji počinju. Neke od takvih utakmica kladionica uživo uopće ne nudi.
 2. Omogućuje sveobuhvatnu analizu – “pre-match” oklade nude priliku detaljno analizirati utakmice na koje tipujete. Da, dvoboji obično počinju barem nekoliko sati kasnije, što je sasvim dovoljno da proučite sve faktore koji bi mogli utjecati na ishod. Za razliku od klađenja uživo gdje je stres uvijek visok i traži se brza reakcija, ovdje imate vremena proći sve scenarije u glavi i donijeti najbolji mogući zaključak. Tu vaša analitičnost itekako može doći do izražaja.
 3. Pristup statistici igrača i timova – nema sumnje, statistika prije početka dvoboja detaljnija je od one koju dobivate dok dvoboj traje. Sve vezano uz uključene igrače i timove nalazi se u statističkom odjeljku samih kladionica. Postoje i specijalizirane stranice za praćenje forme pojedinaca i sportskih kolektiva koje vam također mogu pomoći.
 4. Manje je riskantno – oklade prije početka utakmica daju vam šansu da uz mali ulog ganjate veliki dobitak. To je nešto što je teže izvesti uz klađenje uživo. Naime, imate priliku staviti na isti listić 4 ili više parova s krupnim kvotama, što će vam 5, 10 ili još više puta uvećati ulog. Rizik je mali zato što vaš ulog ne morati biti velik. Potencijalni dobitak je pak takav da vam može osigurati profit čak i ako promašite sljedećih 10 ili 20 listića.

Nedostaci klađenja prije utakmice

Klađenje prije početka utakmice možda se čini jednostavnim i komotnim, ali i ima svoje nedostatke. Naime, dok dvoboj ne počne ne možete biti sigurni kako će se akcija odvijati na terenu.

Europsko prvenstvo 2024 klađenje

Zato je istina da sportske kladionice uživo nude više relevantnih informacija igračima, pogotovo ako vam je dostupan i prijenos događaja. Tu su još neki nedostaci na koje ćete naići ako uplaćujete svoje listiće prije početka utakmica:

 1. Manje isplative kvote – ako se namjeravate kladiti na izrazite favorite, kvote prije utakmica su definitivno manje nego uz klađenje uživo, pogotovo ako se rezultat ne mijenja u prvih pola sata igre. Isto vrijedi i za oklade na zbroj golova, kao i na hendikep.
 2. Teže procijeniti odnos snaga – čak i ako znate sve o prethodnim utakmicama, formi i motivaciji, svejedno se može dogoditi da potpuno krivo procijenite odnos snaga na terenu. Istina je, tek nakon što dvoboj počne postaje jasno tko dominira, a tko je u podređenom položaju. To je nešto što ne možete sa sigurnosti predvidjeti uz klađenje prije početka utakmica.
 3. Već jedna kriva procjena ima posljedice – oklade prije početka dvoboja obično su dio listića s mnogo kombiniranih parova. Kvote su pak niže nego uz klađenje uživo. Sve to otežava put do dobitka, jer nemate pravo na pogrešku, a ne raspolažete sa svim ključnim informacijama o utakmicama koje igrate.
 4. Manje uzbudljivo od klađenja uživo – ako želite da vam iskustvo uplate listića bude nabijeno emocijama, onda “pre-match” klađenje nije za vas. Tu se sve sporo odvija i katkad prođe više od 24 sata prije nego saznate jeste li dobili ili niste. U live klađenju situacija je sasvim drukčija. Ponekad već minutu kasnije otkrivate jeste li dobitnik, pogotovo ako se kladite na zbroj golova.

Što je klađenje uživo?

Klađenje uživo je ništa drugo nego uplata listića dok je utakmica u tijeku. Kladionica uživo svojim korisnicima nudi širok izbor događaja na koje se imaju priliku kladiti. Na sportovima poput tenisa dobivate čak i više opcija nego prije početka meča. Na ostalim popularnim sportovima opcija za live oklade je također pregršt.

Klađenje uživo

Online sportske kladionice uživo dozvoljavaju uplatu listića putem računala, kao i putem vašeg pametnog telefona. One najbolje nude pregršt besplatnih prijenosa u svom sučelju, što dodatno olakšava igru. Ne zaboravimo ni cash out opciju koja omogućuje raniju isplatu. Bez nje je klađenje uživo postalo danas nezamislivo u Hrvatskoj. Isplata prije završetka sportskog događaja važna je ne samo u sudačkoj nadoknadi nogometnih utakmica, već i u završnici drugih sportskih događaja.

Spomenimo još da uz oklade uživo koeficijenti ubrzano mijenjaju vrijednost, otprilike svakih pola minute. Zelene i crvene oznake pokazuju u kojem smjeru ide visina kvote. Bookmakeri pak mogu zaustaviti klađenje ako se nešto bitno događa na terenu. To se može dogoditi zbog ozljede, isključenja, penala ili pogotka.

Prednosti klađenja uživo

Klađenje uživo definitivno ima svojih prednosti, pogotovo ako ste skloni igranju pojedinačnih oklada na svojim listićima. To je raj za igrače koji mogu vješto procijeniti vrijednost neke kvote pa i reagirati u pravom trenutku kako bi zaštitili svoju uplatu.

Zato kladionica uživo posebno oprezno pristupa svojoj ponudi. Svjesna je da igrač raspolaže ključnim informacijama koje mu olakšavaju odluku na koga se kladiti. Postoji nekoliko zaista važnih prednosti koje idu uz ovaj tip sportske prognoze:

 1. Lakše uloviti isplativu kvotu – ako vam je cilj ganjati tečajeve 1,70 ili veće, neće vam biti problem zgrabiti ih na bilo kojoj utakmici koja je u tijeku. Bilo da je u pitanju ishod utakmice, zbroj golova, hendikep ili neka specifična oklada, kvote postepeno rastu iz minute u minutu i mijenjaju se. Prije ili kasnije pojavit će se neka za koju ćete zaključiti da je isplativa.
 2. Jasnije tko je favorit – uz klađenje uživo lakše je procijeniti tko ima veće izglede pobijediti. Već u uvodnim minutama okršaja vidjet ćete tko dominira terenom. Katkad se događa sve ono suprotno u odnosu na vašu prognozu prije početka dvoboja. S tim nećete imati problema uz live oklade.
 3. Manje faktora odlučuje o listiću – klađenje uživo svodi se uglavnom na listić s jednom jedinom prognozom. Taj jedan par svakako je puno lakše pogoditi nego kad ih 5 ili više međusobno kombinirate. Na vama je samo uočiti isplativu kvotu, uplatiti je u pravom trenutku i čekati ishod.
 4. Brzo saznajete ishod listića – rasplet listića s live okladama sigurno se neće produžiti kroz čitav dan. Već u sljedećih pola sata vjerojatno ćete otkriti jeste li dobili ili niste. To čini klađenje dinamičnim i uzbudljivim pa se isplati provjeriti što nudi kladionica uživo.

Nedostaci klađenja uživo

Oklade uživo definitivno nisu za svakog. Od vas se traži besprijekorno poznavanje matematičke vjerojatnosti. Morate biti spremni i izdvojiti vrijeme, kako biste pratili iz minute u minutu razvoj onog što nudi kladionica uživo.

Oklade uživo

Postoji još nekoliko nedostataka koje idu uz ovaj tip igre:

 1. Kvote brzo mijenjaju vrijednost – klađenje uživo je stresno. Sve se svodi na pravu reakciju u pravom trenutku. Sportske kladionice uživo nude vrlo dinamično okruženje za sportsku prognozu. Koeficijenti rastu i padaju iz minute u minutu. Katkad i češće od toga. Na vama je budno pratiti tijek utakmice i uvijek donositi one odluke koje vam mogu donijeti dugoročni profit.
 2. Ništa od kombinacijskih listića – ako preferirate akumulator klađenje, oklade uživo definitivno nisu za vas. Vrlo je teško simultano pratiti više utakmica koje nudi kladionica uživo i pritom uplatiti kvalitetan listić s nekoliko različitih parova. Igranje na jedan par uvijek će biti optimalno u live klađenju. Mnogim hrvatskim igračima takav stil klađenja se ne sviđa.
 3. Bookmaker može blokirati igru – pri klađenju uživo nerijetko se događa da se oklade zaustavljaju. Može se to dogoditi baš u trenutku kad ste odlučili napraviti svoju uplatu. Razlog je katkad sasvim opravdan, poput isključenja, penala, ozljede ili pogotka. Nekad se događa i zbog iznosa uplaćenih na neku utakmicu. Sve to komplicira vašu strategiju, pogotovo ako pokušavate uzeti kvotu dok je krupna i napraviti cash out kad padne.
 4. Lako se zaigrati – u današnje vrijeme online kladionice nude pregršt utakmica za klađenje uživo. Pogotovo vikendom. Može se dogoditi da se zaigrate i počnete previše vremena provoditi uz live oklade. Nije rijetkost da igrač krene simultano prognozirati više utakmica uživo, čak i ako im ne gleda prijenos. To nije način kako do dugoročnog dobitka. Klađenje uživo traži strpljenje i poman odabir oklada na vašem listiću.

Klađenje prije utakmice ili uživo – što odabrati?

Izbor hoćete li uplatiti listić prije početka događaja ili dok utakmica traje ovisi prije svega o vašem stilu igre. Ako želite u miru sastaviti listić i igrati kombinacije različitih parova uz manji ulog, tada je “pre-match” klađenje definitivno najbolji izbor za vas.

Za one koji uživaju u dinamičnom klađenju na visoke pojedinačne kvote svakako su bolja opcija live oklade. Pogotovo ako imate dobar osjećaj za vrijednost tečajeva i sposobni ste reagirati u pravom trenutku.

Što se pak sportova tiče, nogomet, tenis i košarka dobri su sportovi za klađenje uživo. S druge strane, hokej, Formula 1 i rukomet daju optimalne rezultate prije nego akcija krene.

SportNajbolje “pre-match” okladeNajbolje oklade uživo
NogometHendikep, poluvrijeme/krajZbroj golova, ishod utakmice
KošarkaUčinak igrača, prva četvrtinaHendikep, zbroj koševa
HokejIshod utakmice, oba daju golZbroj golova, hendikep
RukometBroj golova ekipe, učinak igračaHendikep, zbroj golova
TenisHendikep setova, zbroj gemovaTočan rezultat, ishod meča

Kako god, izbor između onog što nudi kladionica uživo i klađenja prije početka utakmica sasvim je individualan. Uz dobar izbor parova i jedno i drugo može donijeti dobitak. Zato je najbolje da iskušate obje opcije pa odlučite što više odgovara vašem stilu igre.

FAQ (Najčešće postavljana pitanja)

Isplati li se klađenje uživo u online kladionicama?

Sportske kladionice uživo nude zanimljive opcije za igru. No, klađenje uživo traži strpljenje, disciplinu i igranje isključivo isplativih kvota. Ako tako postavite stvari i držite se toga iz listića u listić, tada vam live oklade mogu donijeti zaradu.

Zašto većina igrača u Hrvatskoj uplaćuje listiće prije početka utakmica?

Klađenje prije početka utakmica daje vam vremena da razmislite i analizirate ponudu. Također bolje paše igračima koji vole više različitih parova kombinirati na svojim listićima. Uz to, daje vam šansu s malim ulozima ganjati velik dobitak, što se domaćim kladiteljima posebno sviđa.

Koji je najbolji sport za klađenje uživo, a koji za oklade prije početka utakmica?

Tenis je definitivno najbolji sport za oklade uživo, pogotovo ako ciljate isključivo na krupne kvote. Radi se o sportu u kojem su preokreti uvijek mogući i to imate priliku višestruko naplatiti dok su mečevi u tijeku. Prije početka svakako dobre rezultate daje klađenje na Formulu 1, ali i hokej na ledu, pod uvjetom da se fokusirate na visoke tečajeve.

5/5 - (1 vote)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Online Kladionice

Promocija

Bonus za najuspješnije

Promocija

Bonus za najuspješnije

Promocija

Bonus za najuspješnije

Bonus Dobordošlice

Bonus na prvu uplatu

Bonus Dobordošlice

100% do 100 EUR

+333 besplatne vrtnje

© Copyright 2024 Kladionica.hr sva prava pridržana. 18+